Σε ένα παλιό Σπαρτιάτικο τετράδιο γλυκισμάτων

Από τις σελίδες του παλιού σπαρτιάτικου τετράδιου γλυκισμάτων αντιγράψαμε και δημοσιεύουμε τις συνταγές της ανώνυμης παλιάς Σπαρτιάτισσας όπως ακριβώς είναι καταχωρισμένες: Με την ορθογραφία της, με τα μέτρα και σταθμά που υπολόγιζε τα υλικά της, με τις λεπτομέρειες της κατασκευής-εκτέλεσης. Καλή όρεξη.

Τυρόπιτα
Υλικά
320 γραμμάρια φύλλο
640 γραμμάρια τυρί φέτα
7 αυγά
γάλα 2 φλιτζάνια του τσαγιού
αλεύρι 8 κουταλιές κοφτές
βούτυρο 5 κουταλιές κοφτές
βούτυρο λιωμένο δια τα φύλλα
αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Μέσα σε μια λεκάνη τρίβεις το τυρί σαν χοντροκομμένος τραχανάς Βάζουμε 5 κουταλιές βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι να διαλυθεί μέσα εις το βούτυρο και ρίχνουμε το γάλα καυτό. Το ανακατεύουμε έως ότου να πήξει (μπεσαμέλ) προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το ανακατεύουμε έως ότου κρυώσει τελείως, τη ρίχνουμε στο τυρί κτυπούμε τα αυγά και τα προσθέτουμε.
(μοιράζεις τα φύλλα και τα στρώνεις σε βουτυρωμένο ταψί, βάζεις τα μισά συν ένα κάτω, βουτυρώνοντας καθένα χωριστά. ρίχνεις τη ζύμη και στρώνεις τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα ένα-ένα).
Τα κόβουμε ελαφρά σε μπακλαβαδωτά ή τετράγωνα κομμάτια.
Ψήσιμο σε μέτριο φούρνο 3/4 της ώρας (πάντοτε προθερμασμένο).

Γιαουρτόπιτα
Υλικά
1 φλιτζάνι κονιάκ
τον ζωμό ενός λεμονιού
2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
3 αυγά
3 κουταλάκια του γλυκού κοφτά σόδα
μία γεμάτη κουταλιά της σούπας βούτυρο.
1/2 οκά γιαούρτι
Εκτέλεση
Δουλεύουμε το βούτυρο, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το κονιάκ τη σόδα και τέλος το γιαούρτι.
Δια το σιρόπι 1 ποτήρι νερό και μισή οκά ζάχαρη (δύο ποτήρια). Όταν το σιροπάρουμε ή το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο ή το γλύκισμα.

Γιαουρτόπιτα
Υλικά
1/2 κιλό γιαούρτη
1/2 κιλό σιμιγδάλι
1/2 κιλό ζάχαρη (2 1/2 ποτήρια)
5 αυγά
ένα μικρό Βιτάμ και μια κουταλιά φυτίνη
κονιάκ 1/2 κρασοπότηρο
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
λεμόνι
Δια το σιρόπι 2 1/2 ποτήρια ζάχαρη και 1 νερό.

Μανταρίνι ποτό
640 γραμμάρια οινόπνευμα
4 μανταρινιών τη φλούδα ψιλοκομμένη
Τα βάζουμε σε ένα μπουκάλι και τα αφήνουμε 20 ημερόνυχτα. Από το μίγμα αυτό αφού σουρώσουμε τις φλούδες παίρνουμε μισό κρασοπότηρο και το αναμιγνύουμε με το σιρόπι. Το σιρόπι γίνεται με μια κούπα ζάχαρη και 5;/4 της κούπας νερό.

Μωσαϊκό
Ένα μεγάλο πακέτο Βιτάμ 
50 δράμια ζάχαρη σκόνη
2 αυγά το ένα κρόκο και το άλλο ολόκληρο
100 δράμια μπισκότα Παπαδοπούλου τετράγωνα
2 κουταλιές του γλυκού κακάο
25 δράμια καρύδια
1 κούπα του τσαγιού γάλα
και κονιάκ
Εκτέλεσις
Δέρνουμε τα αυγά, το Βιτάμ και τη ζάχαρη. Σπάμε τα μπισκότα στα τέσσερα και τα ραντίζουμε με το γάλα. Αφού ρίξουμε και τα υπόλοιπα υλικά, τα πλάθουμε σε φραντζόλα τα τυλίγουμε σε κηρόχαρτο και τα βάζουμε στο ψυγείο.

Ρουλό
100 δράμια αμύγδαλο ασπρισμένο και περασμένο στη μηχανή του κρέατος.
100 δράμια, διάφορα φρούτα γλασαρισμένα (κερασάκι πράσινο, λίγο κυδώνι κ.λπ.).
100 δράμια ζάχαρη για μέσα
6 αυγά
100 δράμια ζάχαρη για μέσα
200 δράμια ζάχαρη στο σιρόπι
6 φύλλα μπακλαβά στην κάθε φρατζόλα δηλ. 3 ρουλά Χ 6= 18 φύλλα
2 παξιμαδάκια κοπανισμένο καλά και λίγο κονιάκ ή μαστίχα.
Εκτέλεσις
Θα κτυπηθούν χωριστά τα ασπράδια και κατόπιν οι κρόκοι με την ζάχαρη. Έπειτα θα ενωθούν όλα μαζί αυγά, μύγδαλα, παξιμάδια και φρούτα ψιλοκομμένα.
Θα βουτυρώσουμε καλά κάθε φύλλο και θα βάλουμε 6 φύλλα μαζί. Θα ρίξουμε το 1/3 της ζύμης και θα τα γυρίσουμε σε ρουλά, θα τα τρυπήσουμε με χοντρή βελόνα και θα τα βάλουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Αφού το ψήσουμε σε μέτριο φούρνο, θα ρίξουμε το σιρόπι και θα τα σιροπάρουμε καλά, γυρίζοντάς τα από όλες τις μεριές.
Όταν θα αγοράσεις φρούτα θα βρεις μόνο κουταλιού, τα στραγγίζεις και τα κόβεις κομματάκια. Θα πάρεις νεραντζάκι πράσινο, νεράντζι φλούδα, περιγαμότο εάν έχετε στο σπίτι κόντιτο και λίγο κυδώνι για να έχει κόκκινο χρώμα. Δηλ. θα πάρεις 5 κομμάτια πράσινο νεράντζι και 25 δράμια από τα άλλα είδη.

Βουτήματα
1 οκά αλεύρι
150 δράμια ζάχαρη
100 δράμια βούτυρο
1 ποτηράκι του κρασιού ούζο
1 ποτηράκι του κρασιού λεμόνι
4 βανίλιες
2 κουταλάκια του γλυκού αμμωνία
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
6 αυγά
Εκτέλεσις
Δέρνουμε το βούτυρο όπως στους κουραμπιέδες. Τα αυγά τα δέρνουμε με την ζάχαρη, το ούζο το αναλύομε με την αμμωνία, και την σόδα με το λεμόνι. Τα ρίχνουμε όλα μαζί με το βούτυρο και τα δέρνουμε και κατόπιν το αλεύρι. Τα τρίβετε καλά και τα πλάθετε μικρά και επάνω τα αλείφετε με ούζο.

Αμυγδαλωτά
1 οκά αμύγδαλο ψιλοκομμένο
200 δράμια ζάχαρη άχνη
7 ασπράδια αυγών
4 κουταλιές βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι
και ανθόνερο όσο πάρει
η ζύμη να είναι μετρία (όχι μαλακή).
Εκτέλεσις
Θα ρίξεις το αμύγδαλο και την ζάχαρη και να τρίψετε καλά. μετά θα έχετε κτυπήσει τα ασπράδια μαρέγκα και θα τα ρίξουμε καθώς και το σιμιγδάλι και 4 κουταλιές βούτυρο και ανθόνερο όσο πάρει.

Γαλακτομπούρεκο για ταψάκι μικρό (50 κομμάτια)
1 οκά γάλα
35 δράμια σιμιγδάλι ψιλό
5 κρόκους αυγών
100 δράμια ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο δια την κρέμα
125 δράμια φύλλο=18 φύλλα
Δια το σιρόπι
Εκτέλεσις
Θα βάλεις εις την κατσαρόλα το γάλα, το σιμιγδάλι, το βούτυρο να βράσουν και να γίνουν μια πηκτή κρέμα. Αφού κρυώσει θα έχεις καλά κτυπήσει τους κρόκους και θα τους ρίξεις μέσα εις την κατσαρόλα. Και έπειτα θα το στρώσετε.

Τυρόπιτα δια δύο δόσεις
4 φλιτζάνια αλεύρι
8 αυγά
50 δράμια παρμεζάνα
150 δράμια κεφαλοτύρι
1 οκά φέτα
1 μοσχοκάρυδο
1 οκά γάλα
1 οκά βούτυρο
1/2 οκά φύλλο ταψί 43 Χ 29
Εκτέλεσις
Καίμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και αφού σχεδόν ροδίσει ρίχνουμε το γάλα. Κατόπιν τα τυριά, τέλος τα αυγά, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Αλείφεις τα φύλλα ένα-ένα με φυτίνη. Τα μισά κάτω τα μισά επάνω.

Σπανακόπιτα
2 οκάδες σπανάκι
100 δράμια φέτα
4 αυγά
2 κρεμμύδια ξηρά
100 δράμια φρέσκα κρεμμύδια
100 δράμια λάδι
άνηθο
100 δράμια φύλλο
Κατασκευή
Κόβουμε το σπανάκι ψιλό και το στύβουμε, ρίχνουμε τη φέτα , τα αυγά και αλείφουμε τα φύλλα με λάδι.

Πούρα
100 δράμια ζάχαρη
1/2 οκά αμύγδαλο
4 αυγά
1 κουταλιά κοφτή της σούπας βούτυρο φρέσκο. Θα τα ζυμώσουμε με ανθόνερο. 200 δράμια ζάχαρη δια το σιρόπι
φύλλο 300 δράμια

Καταΐφ με αμύγδαλα
1 οκά καταΐφ ωμό
200 δράμια αμύγδαλο
50 δράμια ζάχαρη
75-100 δράμια βούτυρο
2 αυγά
Δια το σιρόπι 1 1/2 οκά ζάχαρη
300 δράμια νερό.
Κοπανίζετε τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη ως τραχανά. Τα βάζετε σε μία λεκάνη και ρίπτετε τα 2 αυγά, λίγη φλούδα λεμονιού ή κανελογαρύφαλα. Βάζετε στο τραπέζι το καταΐφ και το ξαίνετε. Βάζετε εις το ένα άκρο τον κιμά και το περιτυλίγετε ωσάν κύλινδρο. Τα θέτετε το ένα πλησίον του άλλου και αφού τελειώσετε λιώνετε το βούτυρο και το ρίχνετε προσεκτικά με ένα κουταλάκι. Το αφήνετε εις τον φούρνο 35-40 λεπτά. Για να μην σας πάρουν άσχημο χρώμα βάζετε επάνω ένα λαδόχαρτο βρεγμένο. Όταν γυρίσουν από τον φούρνο τα περιχύνετε με σιρόπι εις το οποίο έχετε ρίξει λίγα μυρωδικά (φλούδα λεμονιού και κανελογαρύφαλα).

Κοπεγχάγη
1/2 οκά φύλλο μπακλαβά
12 αυγά
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
70 δράμια παξιμάδι κοπανισμένο
75 δράμια βούτυρο
το ξύσμα ενός λεμονιού δια το άρωμα
σιρόπι
1 οκά ζάχαρη
1/2 οκά νερό
1/2 λεμόνι στυμμένο
Κατασκευή
Θα σπάσουμε τα αυγά χωριστά τα ασπράδια. Θα βάλουμε τους κρόκους εις την λεκάνη, θα προσθέσουμε 2 ποτήρια ζάχαρη και θα τα κτυπήσουμε έως ότου ασπρίσουν τα αυγά τελείως. Θα προσθέσουμε εις τους κρόκους το παξιμάδι πολύ ψιλοκομμένο κατόπιν το αμύγδαλο περασμένο από τη μηχανή κρέατος, το άρωμα του λεμονιού και τελευταία τα ασπράδια μαρέγκα. Εν τω μεταξύ έχουμε μετρήσει τα φύλλα και τα έχουμε μοιράσει σε δύο. Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με βούτυρο, βάζουμε φύλλα αλείφοντας αυτά κάθε τρία με βούτυρο. Όταν συμπληρωθεί η πρώτη δόσις των φύλλων ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και προσέχουμε να είναι παντού το ίδιο πάχος. Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα του ταψιού.

Μαγιονέζα
100 δράμια λάδι καλής ποιότητας
2 κρόκους αυγών
½ κουταλιά του γλυκού μουστάρδα
½ κουταλιά του γλυκού αλάτι
2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας νερό
και μία πρέζα πιπέρι
Ρίπτομε σε λεκάνη τη μουστάρδα, τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και μισή κουταλιά ξίδι. Τα δουλεύουμε έως ότου γίνουν αλοιφή. Τότε ρίχνουμε το λάδι σταγόνα-σταγόνα , το λεμόνι και το ξύδι. Όταν ιδούμε ότι πήζει ρίχνουμε λίγο νερό. Τη δουλεύουμε με ξύλινη σπάτουλα.

Λουκουμάδες
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
3 κουταλάκια του τσαγιού κοφτά μπαίικιν πάουντερ
4 κουταλιές κοφτές ζάχαρη
4 κουταλιές σούπας λιωμένο βούτυρο
12 κουταλιές σούπας γάλα
Με αυτά τα υλικά γίνεται χυλός πολύ πηκτός. Ρίχνετε το χυλό στο καυτό λάδι με το κουταλάκι του γλυκού. Όταν οι λουκουμάδες φουσκώσουν και ροδίσουν τους βγάζετε από το λάδι με τρυπητή κουτάλα. Τους σερβίρετε με σιρόπι από μέλι, ζάχαρη και νερό. Προσθέτετε κανέλα.

Φράπα
1 κιλό φράπα
2 κιλά ζάχαρη
εάν θέλετε κόντιτο λιγότερη από 2 κιλά ζάχαρη
Παγωτό
1 κουτί Ερμόλ (κρέμα σαντιγύ)
2 κουτιά γάλα εβαπορέ ΝΟΥΝΟΥ
1 κουτάκι μικρό γάλα εβαπορέ ΝΟΥΝΟΥ
και 1 κουτάκι μικρό νερό

Δίπλες
1 ½ κιλό αλεύρι
2 ποτηράκια της ρακής σπίρτο
2 κουταλάκια ζάχαρη ψιλή
2 κουταλάκια του καφέ βούτυρο
20 αυγά, μισά ασπράδια και όλους τους κρόκους.

Κουραμπιέδες
1 οκά λάδι
2 οκάδες αλεύρι
3 πιατέλα ζάχαρη ψιλή
3 κρόκους αυγών
1 νεροπότηρο αμύγδαλο
½ κρασοπότηρο κονιάκ ή αλισίβα
Δουλεύουμε το λάδι καλά, ρίχνομε τη ζάχαρη, τους κρόκους, το αλεύρι. Στους 225ο, ο φούρνος πάνω κάτω. ½ ώρα ψήσιμο.

Ρεβανί
100 δράμια βούτυρο
300 δράμια αλεύρι
300 δράμια ζάχαρη
150 δράμια γάλα
12 αυγά
1 κουταλιά της σούπας κρεμόριο
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
Κατασκευή
Κτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν. Κατόπιν ρίχνομε τους κρόκους έναν-έναν, το αλεύρι, το γάλα και τέλος τα ασπράδια καλώς κτυπημένα. Κατόπιν αναλύομε το κρεμόριο με λίγο γάλα και το προσθέτομε. Έπειτα ρίχνομε τη σόδα σ’ ένα φλιτζάνι κονιάκ. Μετά αλείφομε το ταψί με βούτυρο, το θέτομε μέσα και αμέσως εις τον φούρνο.
(μικρή δόση ρεβανί- 50 δράμια λάδι, ½ κιλό αλεύρι, ½ κιλό ζάχαρη, 1 κουταλιά της σούπας κρεμόριο, 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα όχι πολύ γεμάτο, 4 αυγά και γάλα όσο πάρει).

Σαβαρέν
8 αυγά
80 δράμια ζάχαρη ψιλή
50 δράμια σιμιγδάλι
Κτυπούμε τους κρόκους με τη ζάχαρη επί μισή ώρα, κατόπιν καλώς και τα ασπράδια. Όταν κτυπηθούν καλά οι κρόκοι ρίπτομε το σιμιγδάλι και κατόπιν τα ασπράδια μια μια κουταλιά και γυρίζομε ελαφρά. Όταν πέσουν τα ασπράδια έχετε αλείψει τη φόρμα με βούτυρο την πιτύζετε με σιμιγδάλι και ρίχνετε μέσα το μίγμα.
Σιρόπι
100 δράμια ζάχαρη
50 δράμια νερό
και λίγα κανελογαρύφαλλα.
Τα βράζετε όλα μαζί έως ότου δέσουν. Όταν έλθει από το φούρνο το βγάζετε από τη φόρμα αφού το κτυπήσετε σε πολλά μέρη με ένα σύρμα και το περιχύνετε με σιρόπι.

Αρτζακλί
1//2 οκά φύλλο του μπακλαβά
½ οκά βούτυρο ή λίπος
2 οκάδες καρύδια άσπαστα
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
και λίγα κανελογαρύφαλλα.
Κατασκευή
Κόπτομε τα καρύδια με τη μηχανή του κρέατος, βάζομε 2 φύλλα όπως είναι και τα αλείφομε με βούτυρο το οποίο θα έχομε βάλει εις την φωτιά και θα είναι ζεστό, κατόπιν θα ρίξομε το καρύδι καθώς θα είναι με τη ζάχαρη, τα κανελογαρύφαλλα και μετά θα το γυρίσομε σε ρολό. Θα τα κόψομε σε τεμάχια ενώ πρώτα έχομε μετρήσει το ύψος του ταψιού και θα τα βάλομε όρθια εις το ταψί, Όταν θα είναι έτοιμα για τον φούρνο θα ρίψομε από μία κουταλιά βούτυρο εις έκαστον. Κατόπιν θα βάλομε 2 ποτήρια ζάχαρη και 1 νερό. Θα δέσομε το σιρόπι και όταν έλθουν από τον φούρνο θα ρίψομε από μια κουταλιά της σούπας σιρόπι εις έκαστον και την άλλη ημέρα θα τα γυρίσομε επάνω κάτω για να απορροφήσουν από το άλλο μέρος.

Καρυδόπαστα (40 κομμάτια)
2 κούπες τσαγιού ζάχαρη
2 κούπες καρύδι
2 κούπες βούτυρο (μισό λάδι, μισό φυτίνη)
4 κουταλάκια μπαίικιν πάουντερ
10 αυγά
λίγο γάλα
και κανελογαρύφαλλα
Κατασκευή
Κτυπάτε το βούτυρο, κατόπιν ρίχνετε τη ζάχαρη, τους κρόκους έναν-ένα, κατόπιν το καρύδι. Κοσκινάτε το αλεύρι ε την μπαίικιν πάουντερ και το προσθέτετε στο τέλος τα ασπράδια καλώς κτυπημένα.
Δια το σιρόπι
1 ½ ποτήρι ζάχαρη, 1 κουταλιά μέλι και 1 ποτήρι νερό
45 λεπτά ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο (ο φούρνος από κάτω)

Μελομακάρονα (25 κομμάτια)
Προθέρμανσις 20 λεπτά, ο φούρνος από κάτω
1 ½ κούπα φυτίνη με λάδι
½ κούπα ζάχαρη ψιλή ¼ της κούπας χυμό πορτοκάλι και λεμόνι
7 κουταλάκια μπαίικιν πάουντερ
½ κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι όχι πολύ γεμάτο κανελογαρύφαλλα
1 αυγό ολόκληρο
μισή κούπα του τσαγιού καρύδι μέσα στη ζύμη,
Κτυπάμε το λάδι να ασπρίσει, ρίχνομε τη ζάχαρη, κατόπιν το αυγό κτυπημένο με τον χυμό, στο πορτοκάλι διαλύομε τη σόδα το ρίχνομε μέσα και τέλος το αλεύρι που έχουμε ρίξει την μπαίικιν πάουντερ, τα κανελογαρύφαλλα και το καρύδι.
Στο φούρνο 45 λεπτά ψήσιμο και 5 λεπτά γυρίζομε και το επάνω δια να ροδίσει.

Μουστοκούλουρα
1 οκά αλεύρι
2 κουταλάκια κοφτά κανελογαρύφαλλα
8 φλιτζάνια μούστο
4 φλιτζάνια λάδι
3 κουταλάκια του γλυκού σόδα διαλυμένη σε ένα φλιτζάνι
λεμόνι
5 φλιτζάνια ζάχαρη
3 κουταλάκια του γλυκού μπαίικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι κονιάκ
αλείφομε το ταψί με λάδι καθώς και τα χέρια μας.

Ταρτελέτες δια 35 φορμάκια
¼ του κιλού αμύγδαλα ψίχα
¼ του κιλού βούτυρο γάλακτος
½ κιλό ζάχαρη άχνη
350 γραμμ. μαρμελάδα
7 αυγά
½ κιλό αλεύρι μύλων Αγίου Γεωργίου μαλακό
2 χαρτάκια βανίλια

1) δια την ζύμην χτυπούμε το βούτυρο, δύο κρόκους και 160 γραμμ. ζάχαρη(μία κούπα του τσαγιού), προσθέτουμε τα δύο ασπράδια σε μαρέγκα και τις βανίλιες. Αλείφουμε τα φορμάκια με βούτυρο και βάζουμε ζύμη καλύπτοντας τον πάτο και τα γύρω-γύρω τοιχώματα. Στο κέντρο που έχει μείνει κενό, βάζουμε μια κουταλιά μαρμελάδα ή φρουί γλασέ. .
2) Χτυπάμε τα 5 ασπράδια σε μαρέγκα (όχι τους κρόκους) με την υπόλοιπη ζάχαρη, προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα και ρίχνουμε τη ζύμη στα φορμάκια, τόση ώστε να είναι ένα εκατοστό κάτω από την επιφάνεια γιατί θα φουσκώσει. Τα τοποθετούμε στη μεσαία σκάρα της κουζίνας και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Κεκ
1 νεροπότηρο φυτίνη ή ανάμικτο με λάδι
2 νεροπότηρα ζάχαρη
3 νεροπότηρα αλεύρι
6 αυγά
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
2 σκονάκια βανίλια

Δουλεύουμε τη φυτίνη. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, τους κρόκους έναν-έναν, τη βανίλια, το αλεύρι αναμιγμένο με το μπέικιν πάουντερ και τέλος τα ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο απαραίτητα προθερμασμένο.

Παγωτό κρέμα
1 κουτί γάλα ΝΟΥΝΟΥ εβαπορέ (άγλυκο)
1 νεροπότηρο ζάχαρη
2 φύλλα ζελατίνη
2 ποτήρια νερό

Βάζουμε το γάλα στην κατάψυξη για να παγώσει Ζεσταίνουμε το νερό (1 νεροπότηρο), λιώνουμε τη ζελατίνη και την αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε στο μίξερ το παγωμένο γάλα και αναμιγνύουμε με τη ζάχαρη. και τη ζελατίνη. Βάζουμε το μπολ στην κατάψυξη και μετά από δύο ώρες το ξαναχτυπάμε.

Παγωτό φράουλα
1 φλιτζάνι του τσαγιού πολτό φράουλας
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι ΝΟΥΝΟΥ εβαπορέ
2 φύλλα ζελατίνη

Η εκτέλεση είναι όπως στην προηγούμενη συνταγή

Κρέμα καραμελέ
8 αυγά
2 μπουκάλια ΕΒΓΑ
½ κιλό ζάχαρη (2 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού)
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού νερό

Βράζω το γάλα και ρίχνω μέσα τη ζάχαρη να λιώσει. Σπάζω τα αυγά και ρίχνω μέσα άρωμα βανίλιας. Αφού κρυώσει το γάλα με τη ζάχαρη, ρίχνω μέσα τα αυγά και το άρωμα βανίλιας. Τα αυγά να είναι καλά χτυπημένα.
Βάζω σε ένα τηγανάκι 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και ένα κουταλάκι του γλυκού νερό και το βράζω έως ότου ξανθύνει. Το μοιράζουμε σε 17 φορμάκια και από πάνω ρίχνουμε την κρέμα. Όταν κρυώσουν τα βάζουμε στο ψυγείο.

Δίπλες
300 δράμια αλεύρι
2 φλιτζάνια νερό με δύο μασουράκια κανέλα (να μείνει στο νερό).
1 φλιτζάνι πορτοκάλι
1 ρακοπότηρο μαστίχα
24 κρόκους
1 κουταλιά της σούπας σόδα διαλυμένη στο λεμόνι
15 λεπτά αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί προτού ανοίξουμε φύλλο.
Τις πασπαλίζουμε αφού τις μελώσουμε με ζάχαρη ψιλή και κανέλα.
Σημ: (εδώ φαίνονται προβληματικά τα υγρά- 2 φλιτζάνια νερό, ίσως για το σιρόπι)

Κουλουράκια
1 κούπα του τσαγιού λάδι
2 κούπες του τσαγιού ζάχαρη
Το ξύσμα και το χυμό 1 πορτοκαλιού
2-3 κουταλιές της σούπας γάλα εβαπορέ νουνού, αδιάλυτο
2 αυγά
2 πακέτα κόκκινη φαρίνα Γιώτης

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, το ξύσμα το χυμό πορτοκαλιού, το γάλα, τα αυγά και τέλος το αλεύρι. Αλείφουμε το ταψί με λάδι

Μελομακάρουνα
4 νεροπότηρα λάδι
1 ποτήρι αλυσσίβα
1 φλιτζάνι κονιάκ
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι πορτοκαλοζούμι
3 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας σόδα

Τα δουλεύουμε όλα μαζί και στο τέλος ρίχνουμε αλεύρι όσο πάρει (περίπου 2 οκάδες, ώστε η ζύμη να είναι μαλακή. Αν θέλουμε ρίχνουμε μέσα χοντροκοπανισμένα καρύδια. Όταν τα βγάζουμε από το φούρνο τα μελώνουμε.

Σπανακόπιτα
1 κιλό και 280 γραμμ. σπανάκι
1 φλιτζάνι βούτυρο
½ φλιτζάνι μαϊντανό
½ φλιτζάνι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
240 γραμμ. φέτα
½ φλιτζάνι εβαπορέ αδιάλυτο ή μπεσαμέλ
320 γραμμ. φύλλο
5 αυγά.
Πλένεις το σπανάκι, το ψιλοκόβεις και το στύβεις αφού το αλατίσεις.
Σε μια κατσαρόλα βάζεις το ξερό κρεμμύδι να ξανθύνει, προσθέτεις τα φρέσκα κρεμμυδάκια λίγα- λίγα να μαραθούν, κατόπιν το σπανάκι και προσθέτεις τον μαϊντανό και τον άνηθο. Τα κατεβάζεις από τη φωτιά και ρίχνεις το γάλα ή την μπεσαμέλ. Όταν μισοκρυώσει το σπανάκι, ρίχνεις μέσα τα 5 αυγά και το τυρί. Βουτυρώνεις το ταψί, στρώνεις 8 φύλλα βουτυρωμένα καλά, ρίχνεις το μίγμα, στρώνεις τα υπόλοιπα φύλλα, χαράζεις και ψήνεις σε μέτριο φούρνο για 30-45 λεπτά.