Με γιωργιτσιάνικες ρίζες: Ο συγγραφέας Θανάσης Σκρουμπέλος

Με γιωργιτσιάνικες ρίζες -ο παππούς του είχε γεννη­θεί στο Γεωργίτσι- που κι ο ίδιος ενισχύει όσο του είναι δυνατόν, ο Θανάσης Σκρου­μπέλος έχει χαράξει το δικό του αφηγηματικό μονοπάτι στη σύγχρονη ελληνική πε­ζογραφία. Ο Π παρουσιάζει ρινίσματα της δουλειάς του Θανάση.

Ο Θανάσης Σκρουμπέ­λος γεννήθηκε το 1944 (Νο­έμβριο) στον Κολωνό.
Σπού­δασε καλές τέχνες και αγιο­γραφία στην Αθήνα και σκη­νοθεσία κινηματογράφου στο Λονδίνο (L.F.S). Κατά τη δι­άρκεια της χούντας ως υπεύ­θυνος (μαζί με τον Δ. Λογο­θέτη) της έκδοσης του παρά­νομου ΘΟΥΡΙΟΥ (της αντιδι­κτατορικής οργάνωσης σπου­δαστών Ρήγας Φεραίος, ήταν από τα αρχικά δεκαέξι μέλη) δημιούργησε τις αφίσες της αντίστασης (βλ. τη νουβέλα-μαρτυρία «Οι κόκκινοι φίλοι μου») που ταξίδεψαν ως δείγ­ματα αγώνων μέχρι και τη Φι­λανδία και εκτέθηκαν πολλές φορές μέχρι τώρα μετά τη χούντα ως «prop art».
Μετα την πτώση της χούντας, δού­λεψε ως σκηνοθέτης και ως σεναριογράφος και για ένα διάστημα ως δημοσιογράφος (Αυγή - Αθηνόραμα).

Έγρα­ψε σενάρια για την ελληνική τηλεόραση και τον κινημα­τογράφο (τηλεόραση σειρές: Ανατολικός Άνεμος, Ξενοδο­χείο Αμόρε, Τοπική Εφημερί­δα, Σκιές στο Περιστύλιο, Τα παιδιά της Νιόβης β΄ μέρος, Ακολουθώντας τον Μακρυ­γιάννη κ.ά. Κινηματογράφος μεγάλου μήκους: Καλή πα­τρίδα σύντροφε, Νέος Παρθε­νώνας, Η Αριάδνη μένει στη Λέρο, Ούλοι εμείς εφέντημ’, Ματζνούν και Λαϊλά κ.ά ).
Σκηνοθέτησε και έγραψε τα σενάρια των μεγάλου μήκους ταινιών: Ο Τζώνης Κελν κυρί­α μου, Η Αυλή με τα σκουπί­δια, Χαβάη, Αλιόσα, Athen’s Blog, και Ο Θεός έπλασε τους Έλληνες. Ως σεναριογράφος δούλεψε σε δεκάδες ντοκιμα­ντέρς για την τηλεόραση και το ΥΠΠΟ: Οι Έλληνες της Αιγύπτου, Δήλος, Χάλκεα Χά­ρις, Η Θράκη χθες σήμερα αύ­ριο, Ακολουθώντας τον μύθο της Πόλης, Μπαρούτι έχομεν, Οι Κουρμούληδες κ.ά.

Τα θεατρικά του εργα ΧΑ­ΒΑΗ, Στάχτες και διαμάντια, ανεβάστηκαν στη Λευκωσί­α στο θέατρο Ανεμώνη στα Λατσιά και το Τάγκο Μπούρ­γκερ εδώ στην Αθήνα στο θέ­ατρο Έναστρον, στο Λήδρα και στο πατάρι της “Τεχνό­πολις”. Το καινούργιο θεατρι­κό του έργο «Όταν συνάντη­σα τον Στέλιο», θα ανέβει στη σκηνή αρχές Ιανουαρίου.
Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Σεναριο­γράφων Ελλάδας και εξελέγη πολλές φορές μέλος του Δ.Σ της Εταιρείας Ελλήνων Σκη­νοθετών.
Πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία ήταν με τα διηγή­ματα «Τα φίδια, στον Κολω­νό» εκδ. Ανδρομέδα, ακολού­θησε το μυθιστόρημα «Ο Αη Γιώργης των Γραικών» εκδ. Καστανιώτης, μετά η νουβέ­λα-μαρτυρία «Οι Κόκκινοι φίλοι μου» και το μυθιστόρη­μα «Μπέλα Τσάο» καθώς και τρίτη έκδοση των διηγημάτων «Τα φίδια, στον Κολωνό» από τα Ελληνικά Γράμματα και συνέχισε με το μυθιστόρημα «Μπλέ Καστόρινα παπού­τσια» και τα αφηγήματα «Ο Μπαλτάς και άλλες ιστορί­ες» από τις εκδόσεις Τόπος (2009), το αφήγημα ντκουμέ­ντο «Ο Μπούκοβι- πώς ήρθε και γιατί έφυγε» από τις εκ­δόσεις Νόβολι, «Ο Μαύρος Μακεδών» μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Τόπος, Η ιστο­ρία της Βέλβετ Παλμ (υπό την αιγίδα της ύπατης αρ­μοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες) εκδόσεις Τόπος, και πρόσφατα επανεκδόθη­κε το «ΜΠΕΛΑ ΤΣΑΟ» εκδ. ΤΟΠΟΣ. Δύο από τα βιβλία του έχουν εκδοθεί στην Κων­σταντινούπολη από τις εκδ. Hayal με τους τίτλους Tufek (Μπλε Καστόρινα Παπού­τσια) και Dugun («ο Γάμος» εδώ από εκδ. ΙΑΣΩΝ). To νέο βιβλίο του Θανάση Σκρουμπέλου «Ο Γάτος μου ο Κλόουν ο Μαλόουν» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος. Είναι το πρώτο του παιδικό βιβλίο.
Πρωτοδημοσιεύτηκε στον ΠΟΛΥΔΕΥΚΗ, φύλλο 22, σελ. 28.

Επί πλέον πληροφορίες για τον ίδιο και το έργο του μπορείτε να βρείτε, ενδεικτικά, εδώ: http://www.biblionet.gr/author/14897/%CE%98%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B7%CF%82_%CE%A3%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82
και εδώ: http://gerontakos.blogspot.com/2015/12/blog-post_13.html απ' όπου και η φωτογραφία.

Επιμέλεια: Δ.Σ.Π.

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ...

previous arrow
next arrow
Slider