Το λάδι σόγιας μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες γενετικές αλλαγές στον εγκέφαλο

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Oil SOYAΤο λάδι σόγιας όχι μόνο οδηγεί στην παχυσαρκία και το διαβήτη, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει και νευρολογικές διαταραχές, όπως αυτισμό, Αλτσχάιμερ, άγχος και κατάθλιψη, σύμφωνα  με μελέτη του πανεπιστημίου University of California Riverside.

Συγκεκριμένα, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση, Endocrinology, μελέτησε ποντίκια σε διαφορετικέ δίαιτες υψηλές σε λιπαρά: λάδι σόγιας, λάδι σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα σε λινελαϊκό οξύ και λάδι καρύδας.

Σε προηγούμενες έρευνες, είχε βρεθεί ότι το λάδι σόγιας μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη. Σ’ αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να παρατηρήσουν επιδράσεις και στον υποθάλαμο, όπου λαμβάνουν χώρα μια σειρά σημαντικές διεργασίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στα ποντίκια που τράφηκαν με λάδι σόγιας, περί τα 100 γονίδια δεν λειτουργούσαν, μεταξύ των οποίων και το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της ορμόνη του έρωτα, της οξυτοκίνης.

Πέρα από τις συνέπειες στο μεταβολισμό, η κατανάλωση λαδιού σόγιας ίσως επηρεάζει και τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία, αλλά και σε ασθένειες όπως ο αυτισμός ή η νόσος του Parkinson.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε πάντοτε κατά νου ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το έλαιο σόγια προκαλεί αυτές τις ασθένειες.

Αν και η ερευνητική ομάδα δεν έχει ακόμη καθορίσει τις ουσίες στο λάδι σόγιας που είναι υπεύθυνες για τις αλλαγές στον υποθάλαμο, έχουν αποκλείσει δύο: το λινελαϊκό οξύ και τη στιγμαστερόλη, χημική ουσία παρόμοιας δομής με αυτή της χοληστερόλης.

«Το δόγμα είναι ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν κάνουν καλό και τα ακόρεστα κάνουν. Το λάδι σόγιας είναι ένα πολυακόρεστο λιπαρό, αλλά η αντίληψη ότι κάνει καλό στην υγεία, απλά, δεν έχει αποδειχθεί», ανέφερε ένας από τους ερευνητές.


ΠΗΓΗ: https://sputniknews.gr/epistimi/202001236039451-to-ladi-sogias-mporei-na-prokalesei-epikindynes-genetikes-allages-sto-egkefalo/


0
0
0
s2smodern
powered by social2s