Χρήστος Μεγάλου: Tο 2019 θα καταγραφεί για πρώτη φορά μετά την κρίση θετική πιστωτική επέκταση

 Την πεποίθηση ότι το 2019 θα καταγραφεί για πρώτη φορά μετά την κρίση θετική πιστωτική επέκταση εξέφρασε απόψε, από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ενώ τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία, παρά το μεγάλο βάρος των κόκκινων δανείων, τα οποία στόχος είναι να μειωθούν κατά 50 δισεκ. ευρώ ως το 2021.

«Πιστεύω ότι αυτή στιγμή και οι τέσσερις τράπεζες είμαστε σε καλύτερη κατάσταση παρά ποτέ, για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία και ότι το 2019 θα περάσουμε για πρώτη φορά σε θετική πιστωτική επέκταση. Υπάρχουν αβεβαιότητες, ειδικά στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, παρόλα αυτά οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας φαίνεται ότι θα είναι θετικές με ανάπτυξη πάνω από 2% (το 2019), της τάξης του 2,3%-2,4% Οι συνθήκες ρευστότητας φαίνεται ότι βελτιώνονται, για παράδειγμα οι περισσότερες τράπεζες έχουμε πλέον loan to deposit ratio (σ.σ. αναλογία δανείων/καταθέσεων) μικρότερη του 100% και όλες σχεδόν βγήκαμε από τον ELA και έχουμε σημαντική ρευστότητα, για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την ελληνική οικονομία. Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται και οι καταθέσεις επιστρέφουν. Τονίζω με μεγάλη πεποίθηση ότι δεν πιστεύω ότι τα κόκκινα δάνεια, τα οποία είναι μεγάλα και δουλεύουμε για να τα μειώσουμε όλες οι τράπεζες μαζί, θα μας εμποδίσουν να χρηματοδοτήσουμε την ελληνική οικονομία. Είμαστε open για business» είπε χαρακτηριστικά.
 
Όσον αφορά ειδικά την Τράπεζα Πειραιώς, σημείωσε ότι το 2018 τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν κατά 5 δισεκ. ευρώ, «το μεγαλύτερο νούμερο που επετεύχθη ποτέ στην ελληνική αγορά ιστορικά» σε αυτό το πεδίο, οι καταθέσεις αυξήθηκαν στα 44,5 δισ., ενώ εξασφαλίστηκε σημαντική ρευστότητα και τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 7%. Πρόσθεσε ότι η Τράπεζα δουλεύει σήμερα πάνω σε μια σειρά από κινήσεις και πράξεις, που θα οδηγήσουν σε εξορθολογισμό των liquid assets και αύξηση κεφαλαίων. «Νομίζω είμαστε σε μια πολύ καλή πορεία και πάνω σε αυτή θα προχωρήσουμε κι όταν είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε στην αγορά τις λύσεις μας, βεβαίως θα το κάνουμε όπως έκανε η Eurobank» υπογράμμισε.
Πηγή: https://www.amna.gr, όπου το πλήρες άρθρο