Ο Παρατηρητής

του βόρειου Ταϋγέτου

Ημερολόγιο

November 2017
Mo Tu We Th Fr Sa Su
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Στην Καστανιά, όπως και στο σύνολο, σχεδόν, των ορεινών και ημιορεινών κυρίως περιοχών της Πελοποννήσου, το παραδοσιακό σπίτι εντοπίζεται κυρίως στη μορφή του στενόμακρου-ορθογώνιου και κεραμοσκέπαστου σπιτιού. Πρόκειται για το λεγόμενο "μακρυνάρι".

Διαβάστε περισσότερα: Η Κατοικία-Το Μακρυνάρι

1) Ναΐσκος τα "εισόδια της θεοτόκου" εντός σπηλαίου επί απορρώγος βράχου του ταύγέτου κειμένου και προς βορράν αποβλέποντος το στόμιον του σπηλαίου φράσσεται δια τοιχοδομής κοινής επί της οποίας υπάρχει μετρία θύρα εις ην ανέρχεται τις δι' ελικοειδούς κλίμακος λιθίνης αριθμούσης είκοσιν και πέντε βαθμίδας. Ουδεμία εικών αρχαία υπάρχει ουδέ επιγραφή τις δηλούσα το έτος της κτίσεως του Ναΐσκου τούτου.

Διαβάστε περισσότερα: Χειρόγραφα από αρχείο Τζωρτζάκη

Τριακόσιες τριάντα τρεις παραλλαγές του τραγουδιού του γεφυριού της Άρτας εξιστορούν τα βάσανα για να θεμελιωθούν και να χτιστούν τα πέτρινα γεφύρια.

Ζωσμένα από θρύλους, μύθους, παραδόσεις, λαϊκές δοξασίες τα πέτρινα γεφύρια δεν συνδέουν μόνο τις όχθες των ρεμάτων και των ποταμιών της χώρας αλλά και το παρελθόν με το παρόν κάθε τόπου.

Διαβάστε περισσότερα: Τα καστανιώτικα γεφύρια

Ανεχωρήσαμεν από την Σπάρτην τας αρχάς του Δεκαπενταύγουστου και ετραβήξαμεν κοντά εις το ρεύμα του Ευρώτα. Το ποτάμι αυτό είναι εξαίσιον εις ευμορφίαν, τέρπει δε το βλέμμα η ποικιλία των οχθών του, οι μεγάλοι καλαμώνες, οι περίεργοι βράχοι όπου στέκονται μέσα εις τον νερόν, τα ποικιλόχρωμα χαλίκια, ο λεπτότατος άμμος και τα ωραία δένδρα οπού γέρνουν απάνω από το καθαρόν ρείθρον.

Διαβάστε περισσότερα: Απόσπασμα από τον ΚΑΣΤΡΟΛΟΓΟ: Η επίσκεψη του Φώτη Κόντογλου στην Καστανιά

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΣΥΣΤΑΣΗ - ΕΞΕΛΙΞΗ:

Ο δήμος Καστορίου σχηματίσθηκε με το Β.Δ. της 9ης (21) Μαρτίου 1835 - το οποίο δε δημοσιεύθηκε στην Ε.τ.Κ.4- ως δήμος της επαρχίας Λακεδαίμονος. Κατατάχθηκε στη Γ' τάξη, με πληθυσμό 1064 κατοίκους και έδρα το Καστόριον (Καστανιά). Ο δημότης ονομάσθηκε Καστόριος

Διαβάστε περισσότερα: Δήμος Καστορίου: Σύσταση, εξέλιξη, πληθυσμός, διοικητικές μεταβολές

KastoreionReunion

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

e-books

  • Λέξεις
  • Διεθνή
  • Σπορ

Πρόγραμμα Τηλεόρασης