Λούπινα-Σύγλινο

Λούπινα

Επειδή είναι πολύ πικρά πριν τα χρησιμοποιήσουν για τροφή χοίρων ή φτωχών ανθρώπων, τα ξεπίκριζαν. Με αλαφρό κοπάνισμα, ξεχώριζαν τον καρπό από το φυτό που τον έθρεψε. Έβραζαν τα λούπινα σε λεβέτια (μεγάλα καζάνια) για 24 ώρες. τα έραβαν μέσα σε σακούλια αιγοτρίχινα και τα άφηναν για τρεις μέρες σε ορμητικά ρυάκια για να ξεπικρίσουν. Τα πασάλειφαν με αλάτι και μετά τα άπλωναν σε αλώνια για να ξεραθούν.  

Περισσότερα: Λούπινα-Σύγλινο

Σε ένα παλιό Σπαρτιάτικο τετράδιο γλυκισμάτων

Από τις σελίδες του παλιού σπαρτιάτικου τετράδιου γλυκισμάτων αντιγράψαμε και δημοσιεύουμε τις συνταγές της ανώνυμης παλιάς Σπαρτιάτισσας όπως ακριβώς είναι καταχωρισμένες: Με την ορθογραφία της, με τα μέτρα και σταθμά που υπολόγιζε τα υλικά της, με τις λεπτομέρειες της κατασκευής-εκτέλεσης. Καλή όρεξη.

Περισσότερα: Σε ένα παλιό Σπαρτιάτικο τετράδιο γλυκισμάτων