Ο Παρατηρητής

του βόρειου Ταϋγέτου

Ημερολόγιο

November 2017
Mo Tu We Th Fr Sa Su
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Στις αρχές του 18ου αιώνα φαίνεται ότι αρχίζει η παρουσία των Ελλήνων στην Αμερική. Επισήμως γνωρίζουμε ότι η πρώτη ομαδική μετανάστευση έγινε στις 26 Ιουνίου 1768, με την έλευση των πρώτων περίπου 400 Ελλήνων στον Άγιο Αυγουστίνο της βορειοανατολικής Φλόριδας από συγκεκριμένες περιοχές τού υπό οθωμανική κατοχή ελλαδικού χώρου (Aρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία, νησιά του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου).

Διαβάστε περισσότερα: Οι πρώτοι Έλληνες στην Αμερική

του Δημ. Καλλιάνη

Υπάρχουν και στη Λακωνία χωριά που το όνομά τους το οφείλουν σε κάποιο δέντρο, Καστανιά, Γκοριτσά, Πλατάνα, Απιδιά κ.ά. Κάποιο ριζιμιό δέντρο που κυριαρχούσε στην περιοχή, έδωσε το όνομά του και στα λίγα σπίτια-καλύβια στην αρχή που χτίστηκαν εκεί. Έτσι είχαμε και Καστανιά χωριό, την Κάτω και την Απάνω στο βουνό. Μια ψηλή και με χοντρό κορμό καστανιά φαίνεται πως ήταν ο ανάδοχος του χωριού μας. Προηγούμενα δεν υπήρχε χωριό με το όνομα αυτό. Είχαμε στα Βυζαντινά χρόνια τη Χώρα (Παλιόχωρα) και τα Μεσονήσια που αργότερα αποτέλεσαν το Καστρίτζι από το κάστρο που είχε χτιστεί στην πλαγιά του Ταΰγετου.

Διαβάστε περισσότερα: ΠΑΤΡΙΔΟΛΑΤΡΕΙΑ 

Ανταποκρινόμενοι στη σχετική πρόσκληση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, εκπρόσωποι των φορέων που κλήθηκαν, παραβρέθηκαν στην αίθουσα του Ιδρύματος Μπακή για να αποφασίσουν στα θέματα που τέθηκαν από τηνΕπιτροπή Πρωτοβουλίας, δηλαδή:

- Τον σχηματισμό και συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής απαρτιζόμενης από μέλη των ενδιαφερόμενων φορέων, η οποία σε συνεργασία με την Επιτροπή Πρωτοβουλίας, θα αναλάβει την υλοποίηση της δράσης.

Διαβάστε περισσότερα: Καστόρειον Οίκαδε: Συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής

Σημαντική πρωτοβουλία από διακεκριμένους Καστανιώτες έλαβε χώρα στο Καστόρι πριν από λίγες ημέρες. Στα γραφεία του συλλόγου «ΛΟΥΣΙΝΑ» οι φορείς και κάτοικοι του χωριού αποδέχθηκαν την πρόσκληση ομάδας Καστανιωτών και συζήτησαν διεξοδικά το θέμα: «Αντάμωμα-Συνάντηση των απανταχού Καστανιωτών». Το αντάμωμα αφορά την πρόσκληση των απανταχού και ανά την υφήλιο Καστανιωτών στο Καστόρι, την περίοδο του καλοκαιριού 2018, πρωτοβουλία που αποδέχθηκαν άπαντες με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και θέρμη.

Διαβάστε περισσότερα: Καστόρειον Οίκαδε: Συνάντηση των απανταχού Καστανιωτών

Υποκατηγορίες

KastoreionReunion

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

e-books