12 ερωτήσεις για το μέλλον της Ευρώπης

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Στις 9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε μια διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση που απευθύνεται σε όλους τους Ευρωπαίους και με την οποία οι πολίτες ερωτώνται προς ποια κατεύθυνση θέλουν να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μέλλον.

Τη μοναδική αυτή διαβούλευση, η οποία αποτελεί τμήμα του ευρύτερου διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης που δρομολογήθηκε με τη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής την 1η Μαρτίου 2017, προετοίμασε μια ομάδα 96 πολιτών από 27 κράτη μέλη, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να αποφασίσουν ποιες ερωτήσεις να θέσουν στους Ευρωπαίους συμπολίτες τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απαντήσουν σε 12 ερωτήσεις για το ποια κατεύθυνση θα ήθελαν να πάρει η ΕΕ στην διαδικτυακή διεύθυνση:
https://ec.europa.eu/consultation/runner/Future-of-Europe?surveylanguage=el .

Ενδεικτικά ανάμεσα στις 12 ερωτήσεις στον ιστότοπο της Κομισιόν βρίσκονται και οι εξής:
"Τι είδους αποφάσεις, οι οποίες θα λαμβάνονταν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα σας έκαναν να νιώσετε μεγαλύτερη περηφάνια που ανήκετε στην Ένωση;"
"Ποια από τα παρακάτω θα περιέγραφαν καλύτερα ένα ιδανικό μέλλον για την Ευρωπαϊκή Ένωση;
(το πολύ 3 επιλογές)
- Ισότητα των φύλων παντού
-Αυξημένη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
- Ίσοι μισθοί για ίδιες θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση
- Δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση σε όλη την Ευρώπη
- Μείωση στη σπατάλη τροφίμων
- Ένα ελάχιστο επίπεδο εγγυημένης ιατρικής περίθαλψης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Αύξηση της βιολογικής γεωργίας
- Μια πραγματική κυβέρνηση για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση
- Ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας
- Μια εγγυημένη ελάχιστη σύνταξη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση

"Ποιοι είναι οι κύριοι κίνδυνοι/κύριες απειλές για την Ευρωπαϊκή Ένωση στα χρόνια που έρχονται;"
(το πολύ 5 επιλογές_
- Διαφωνία ανάμεσα στα κράτη μέλη
- Ασθένειες, επιδημίες
- Ρύπανση
- Πολιτικός εξτρεμισμός
- Διαρροή εγκεφάλων
- Ένοπλες συρράξεις εντός της ΕΕ
- Φυσικές καταστροφές
- Γήρανση του πληθυσμού
- Άλλη χώρα/Άλλες χώρες να εγκαταλείπει/εγκαταλείπουν την ΕΕ
- Άλλη χώρα/Άλλες χώρες να εντάσσεται/εντάσσονται στην ΕΕ
- Υπογεννητικότητα
- Συρράξεις με χώρες εκτός της ΕΕ
- Κακή διαχείριση του μεταναστευτικού
- Τρομοκρατικές επιθέσεις

"Ποιες θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητες της ΕΕ, για να κάνει τη ζωή των πολιτών της πιο ασφαλή;"
(το πολύ 2 επιλογές)
- Καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης
- Περισσότερη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες για την αμυντική πολιτική
- Αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος
- Καλύτερος έλεγχος των εξωτερικών συνόρων

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε σήμερα: «Με τις ευρωπαϊκές εκλογές να πλησιάζουν, είναι καιρός να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να μοιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι μια Ευρώπη που έχει οικοδομηθεί από τους Ευρωπαίους. Η έρευνα που εγκαινιάζουμε σήμερα θέτει το εξής ερώτημα σε όλους τους Ευρωπαίους: Ποιο είναι το μέλλον που θέλουμε για εμάς τους ίδιους, για τα παιδιά μας και για την Ένωσή μας; Είναι πλέον στιγμή οι Ευρωπαίοι να εκφράσουν τις απόψεις τους, δυνατά και ξεκάθαρα, για τα θέματα που τους απασχολούν και για το πώς θέλουν να χειριστούν τα θέματα αυτά οι ηγέτες τους.»

Στις 5 και 6 Μαΐου, για πρώτη φορά στην ιστορία, η Επιτροπή συγκρότησε μια ομάδα πολιτών για να συντάξει το κείμενο μιας δημόσιας διαβούλευσης. Με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στον ρόλο του οικοδεσπότη, μια ομάδα 96 Ευρωπαίων πολιτών συγκεντρώθηκε στις Βρυξέλλες και εργάστηκε από κοινού για την προετοιμασία μιας διαδικτυακής έρευνας με 12 ερωτήσεις. Η μοναδική αυτή άσκηση συμμετοχικής δημοκρατίας σημαίνει ότι οι πολίτες βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης.

Πρόκειται για τμήμα του εξελισσόμενου διαλόγου για το μέλλον της ΕΕ των 27, ο οποίος δρομολογήθηκε με τη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής την 1η Μαρτίου 2017. Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες μπορούν ήδη να υποβάλουν τις απόψεις τους διαδικτυακά, και η σημερινή διαβούλευση θα συμπληρώσει τη δυνατότητα αυτή. Επιπλέον, η διαδικτυακή διαβούλευση θα διεξαχθεί παράλληλα με τους τρέχοντες διαλόγους με τους πολίτες που διοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη. Σχεδόν 700 τέτοιες διαδραστικές δημόσιες συζητήσεις, σε 160 πόλεις, έχουν διεξαχθεί από το 2012 και μετά, ενώ η Επιτροπή θα αυξήσει τη συχνότητά τους από σήμερα έως τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Μάιο του 2019, με στόχο τη διοργάνωση 500 ακόμη εκδηλώσεων.

Πέραν των προσπαθειών της Επιτροπής, διάλογοι με τους πολίτες διοργανώνονται επί του παρόντος και από τις εθνικές κυβερνήσεις σε όλα τα κράτη μέλη, κατόπιν πρωτοβουλίας της Γαλλίας η οποία υποστηρίχθηκε από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων της μελλοντικής ΕΕ-27. Η Επιτροπή μοιράζεται τα οφέλη της εμπειρίας της με τα κράτη μέλη. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τη σύνοδο κορυφής στο Σιμπίου, στις 9 Μαΐου 2019. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει στα κράτη μέλη ενδιάμεση έκθεση σχετικά με τη διαδικασία της Λευκής Βίβλου κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2018. Η τελική έκθεση θα παρουσιαστεί κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ-27 στο Σιμπίου της Ρουμανίας, στις 9 Μαΐου 2019, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Ιστορικό

Τον Μάρτιο του 2017 η Επιτροπή δρομολόγησε μια νέα συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ των 27, με τη δημοσίευση «Λευκής Βίβλου για το μέλλον της Ευρώπης». Τα μέλη της Επιτροπής ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη και ακούνε τις απόψεις των πολιτών για τα διάφορα προτεινόμενα σενάρια, παρέχοντας σε όλους την ευκαιρία να συμβάλουν στη διαμόρφωση της Ένωσης.

Πηγή: https://ec.europa.eu/greece/news/20180509/online_citizens_consultation_future_of_europe_el

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s