Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ομάδα κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Σήμερα, η ΕΕ και 79 χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το μέλλον της συνεργασίας τους μετά το 2020. Η φιλοδοξία είναι να μετατραπεί η σημερινή εταιρική σχέση σε ένα σύγχρονο πολιτικό πλαίσιο με στόχο την επίτευξη των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης .


Οι χώρες της ΕΕ και οι χώρες ΑΚΕ αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ όλων των χωρών μελών του ΟΗΕ και ενώσουν πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Η σημερινή εταιρική σχέση, η οποία διέπεται από τη συμφωνία του Κοτονού, είναι ένα από τα πιο μακροχρόνια και πληρέστερα πλαίσια συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των αναπτυσσόμενων χωρών. Η ισχύουσα συμφωνία λήγει το 2020.
Για να σηματοδοτήσει την έναρξη του πρώτου γύρου πολιτικών διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Νέβεν Μίμιτσα, δήλωσε: «Η εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και των χωρών στην Αφρική, στην Καραϊβική και στον Ειρηνικό, είναι ένα πλεονέκτημα για την ΕΕ και η πολυμέρεια γενικά. Η αναθεώρηση της υφιστάμενης συμφωνίας αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης και εκσυγχρονισμό της ως ανταπόκριση σε παγκόσμιες εξελίξεις όπως η Ατζέντα του ΟΗΕ για το 2030 ή η Συμφωνία των Παρισίων για την αλλαγή του κλίματος ».
Με τη σειρά του, ο καθηγητής Robert Dussey, Υπουργός Εξωτερικών και Συνεργασίας του Τόγκο και επικεφαλής διαπραγματευτής της Ομάδας ΑΚΕ, υπενθύμισε ότι: «Η σύνδεση μεταξύ της ομάδας ΑΚΕ και της ΕΕ δημιουργήθηκε το 1975 στο πρώτο άρθρο της συμφωνίας του Τζορτζτάουν, τη συστατική πράξη της ομάδας ΑΚΕ ". Υπογράμμισε ότι: "Η εταιρική σχέση ΑΚΕ-ΕΕ είναι ένα πολύτιμο και μοναδικό επίτευγμα που ενίσχυσε τους δεσμούς μεταξύ των λαών και των χωρών ΑΚΕ και της ΕΕ κατά τα τελευταία 45 χρόνια της ύπαρξής του. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων σηματοδοτεί σήμερα τη συνέχεια της εμπιστοσύνης που εμπιστεύονται τα μέρη αυτής της εταιρικής σχέσης ».
Η εταιρική σχέση επιδιώκει στενότερη πολιτική συνεργασία στην παγκόσμια σκηνή για την αντιμετώπιση των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων, με σκοπό να αποτελέσει ένα λαμπρό παράδειγμα πολυμέρειας ως ακρογωνιαίο λίθο μιας παγκόσμιας τάξης που βασίζεται σε κανόνες. Συγκεκριμένα, αυτό θα σημαίνει κυρίως ότι θα εργαστούμε από κοινού για τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης. Θα καθοδηγήσει επίσης τις κοινές προσπάθειες των χωρών εταίρων για την αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση και η ειρήνη και ασφάλεια. Για να έχει τον προβλεπόμενο αντίκτυπο, η μελλοντική εταιρική σχέση θα προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Η μελλοντική εταιρική σχέση θα στοχεύει στη διευκόλυνση της ισχυρής οικοδόμησης συμμαχιών σε παγκόσμια φόρουμ και στην αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν τόσο οι σημερινές όσο και οι μελλοντικές γενιές.

Πηγή: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-5902_en.htm

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s